Dec 9, 2014

Slatki belgijski vafli

Slatki belgijski vafli
...ili bakin kolač, ukus mog detinjstva. Mada, priznajem, nisam ih pravila sve dok nisam našla aparat
za pravljenje vafla sa modlom koja mi se najviše dopada. Različiti recepti se mogu naći na brojnim sajtovima, a ja sam svom ukusu prilagodila jedan koji ovde prenosim. Vafli i sutradan ostaju penasti i mekani.

Vreme za pripremu testa: 15 minuta

Količina: 16 komada

Sastojci:
8 punih kašika brašna
200 ml mleka
100 ml gušćeg jogurta
2 kašike šećera
1 kesica suvog kvasca
2 jaja
80 gr istopljenog putera
malo soli
vanila (štapić ili pakovanje burbon vanile)



ako pravite čokoladne vafle:
1 kašika kakaa

Za dekorisanje: sveže voće, šećer u praho, javorov sirup ili drugi voćni prelivi, čokolada itd.

U dubljoj posudi pomešajte sve sastojke osim putera, koji ćete dodatni poslednji, na kraju, kada ste već dobili ujednačenu smesu. Pošto dodate i puter, ostavite smesu da odstoji neko vreme, taman dok vam se ne zagreje aparat za vafle. 

Vafle pecite uobičajeno u aparatu, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Pazite na količinu koju sipate u modle, da vam testo tokom pečenja ne bi curilo. Kako biste omogućili vaflima da fino narastu, nemojte zatvarati poklopac aparata, već samo spustite pokopac.

Za čokoladne vafle u testo dodajte i kakao.

Poigrajte se prilikom dekorisanja i uživajte u ukusu. Prijatno!

No comments:

Post a Comment