Dec 25, 2014

Tarte tatin sa kruškama

Tarte tatin
"Slatka mala izvrnuta torto", reči su snebivljive aždaje. Ipak, ovo je baš jedan takav izvrnuti kolač - francuski tarte tatin, sjajna kombinacija karamela i krušaka, koja se topi u ustima.

Vreme: 30 minuta pripreme + 40 minuta pečenja

Količina: 8 porcija

Sastojci:

Za testo:
8 kašika brašna
1 kašika šećera
125 gr putera
pola kašičice soli
5 kašika jogurta
vanila

Za nadev:
4 veće kruške
1 + 5 kašika šećera
20 gr putera
sok od polovine limuna

Još:
za pečenje okrugla tepsija prečnika 28 cm
brašno za posipanje


Prvo ćemo početi sa pripremom testa. Sve sastojke stavite u jednu činiju i fino izmešajte. Testo je gotovo kada se više ne lepi za površinu činije. Uvijte ga sad u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru dok pripremate nadev.

Kruške oljuštite, izvadite sredinu i secite ih uzduž na četvrtine, s tim da ostavite jednu polovinu celu, koju ćete iskoristiti da stavite kasnije na sredinu tepsije u kojoj će se tart peći. Sve kruške držite u činiji, pospite jednom kašikom šećera i sokom od limuna.




Uključite rerrnu da vam se zagreje na 200 stepeni. Sad pripremite karamel: u tiganj stavite puter i mešajte varjačom dok se ne istopi; dodajte šećer i ostavite da se fino karamelizuje, uz povremeno mešanje. 




Za to vreme poređajte kruške u tepsiju. Kada ste to uradili, prelijte ih karamelom i vratite tako zajedno na električnu ringlu još 10 minuta. Ne treba da brinete da će vam kruške zagoreti. 






Razvijte testo na pobrašnjenu površinu, otprilike 5 cm veće u prečniku nego što vam je tepsija. Zatim stavite preko tepsije i laganu ušuškajte kruške.




Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite 40 minuta. Kada je gotovo, izvadite iz rerne i pažljivo prevrnite na tacnu. Voila! Dobili ste savršeno ukusan francuski tart!




No comments:

Post a Comment