![]() |
| Domaći čizburger |
Količina: za 3 osobe
Vreme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
6 gotovih zemički za burgere
500 gr mlevene svinjetine
tost sir, 6 listova
4 kisela krastavčića
kečap
so
biber
1 kašičica mlevene crvene paprike
seckani vlašac
biljno ulje
prijanjajuća folija za oblikovanje i za pečenje - gril tiganj
Smesu za pljeskavice pripremiti od mlevenog mesa u koje ćete umešati papriku, dodati seckani vlašac, so i biber po ukusu, kao i malo ulja radi kasnijeg lakšeg oblikovanja, a i da se spreči raspadanje. Nakon što ste to izmešali, rukom oblikujte loptice. Ja sam od ove smese dobila 6 komada.
Na veći komad prijanjajuće folije stavite jednu lopticu, preklopite folijom i pritisnite rukom, tako da dobijete lepa okrugla pljeskavica. Stisnite što više ili tapkajte prstima lagano da biste dobili što veću i tanju, računajući da će se ona prilikom pečenja smanjiti u obimu, a povećati debljinu. Lagano sa folije prenesiti u prethodno zagrejani gril tiganj i pecite nekoliko minuta sa obe strane.
Dok se pljeskavice peku, isecite krastavčiće da kolutiće i zemičke presecite na pola. Nakon što ste sve ispekli, obrišite tiganj ubrusima da biste odstranili masnoću koja je ostala od pečenja i na takvom i dalje vrućem tiganju ređajte donje polovine zemički da bi se fino zagrejale i bile pomalo hrskave. Minut do dva je sasvim dovoljno, Nakon što ih izvadite na tanjir, na njih stavite po jedan komad tost sira koji će se zbog toplote malo istopiti. Na sir poređajte seckane krastavčiće, zatim pljeskavicu, stavite kečap po ukusu i na kraju gornji deo zemičke koji ste takođe prethodno zagrejali u tiganju.
Ukoliko želite, u Vaš burger dodajte seckani crni luk ili zelenu salatu.
Prijatno!


No comments:
Post a Comment