Oct 12, 2015

Štrudla sa jabukama

strudla-sa-jabukama
Štrudla sa jabukama
Vreme: 1h 30 min za pripremu + 30 min za pečenje

Količina: 15 serviranja

Sastojci:
Za fil:
3 veće jabuke
korica 1 limuna
4 kašike šećera
1 kašičica cimeta
70 gr suvog grožđa
500 ml vode
1 kašika gustina
1 kesica burbon vanile

Za testo:
2,5 šolje brašna (šolja od 3 dl)
5 kašika ulja
15 kašika vode
prašak za pecivo

Za premazivanje:
1 jaje

Prilog:
sos od vanile



Krenućemo tako što ćemo oljuštiti i očistiti jabuke, pa ih iseći na kockice. Ako želite, možete umesto kockica jabuke izrendati, pa će možda štrudla biti kompaktnija (samo jedna ideja, nisam još uvek probala tako). Ubacite iseckane jabuke šerpu za kuvanje i dodajte šećer, cimet, burbon vanilu i koricu limuna, pa sve fino izmešajte. Dodajte grožđe i polovinu od pola litre vode. Kuvajte jabuke 15ak minuta uz povremeno mešanje na umerenoj vatri. U ostatku vode razmutite gustin i pred kraj kuvanja, kada je voće odmeklo, dodajte ga da biste dobili fin voćni krem. Odložite sad taj fil na stranu da se ohladi.

Za to vreme napravite testo za vašu štrudlu, tako što ćete u veću pomešati sve potrebne sastojke i rukom izraditi dok ne dobijete glatku, rastegljivu masu koja se ne lepi za zidove posude. Ja testo pravim rukom, što je malo napornije, a vi ako želite slobodno upotrebite mikser.

strudla-sa-jabukamaPošto je testo gotovo, razvijte ga oklagijom po radnoj površini. Slobodno možete i rukom tegliti testo, neće se kidati, a zbog oblika štrudle potrebno je da razvijete pravuogaonik veličine 20 x 30 cm. Uključite rernu da se zagreje, na 250 stepeni. Na testo u jednakom sloju rasporedite voćni fil, ali pri tom ostavite malo prazno pri kraju, kao na slici, kako biste lepo mogli da urolate štrudlu.

Sada stavite štrudlu u pleh, na papir za pečenje, pa iskoristite jedno jaje ili samo žumance za premaz. Stavite štrudlu da se peče sledećih 30 minuta, a temperaturu smanjite na 180 stepeni.

Kada je štrudla pečena, ostavite je neko vreme da se ohladi. Pred služenje, ja spremim instant sos od vanile i time prelijem parče kolača, a ukus je fantastičan. Uživajte.

No comments:

Post a Comment