Oct 9, 2015

Liker od pomorandže



liker
Liker od pomorandže
Kombinacija pomorandže i cimeta me uvek podseti na zimske dane, te je zato ovaj period sada idealan za pravljenje domaćeg likera od pomorandže, koji će taman biti spreman za predstojeće hladne dane. Od potrebnih sastojaka iz ovog recepta se dobije 1/2 litre likera.


Vreme pripreme: 30 minuta + 6 nedelja

Sastojci:
1 veća pomorandža
1/2 limuna
1 štapić cimeta
200 gr kristal šećera
100 gr braon šećera
1/2 litre vodke ili rakije lozovače

Tegla zapremine 1 litar



Najpre odmerite šećer i pomešajte sa rakijom. Pomorandže i limun temeljno operite, pa ostranite vrhove, bilo kakvo lišće i peteljke. Isecite voće na četvrtine, pa na kriške, a odstranite i sve semenke na koje naiđete. svo voće i cimet stavite u teglu i dobro zatvorite.

Ostavite da stoji na dnevnom svetlu, idealno bi bilo na suncu, ali pošto ga u ovom periodu i nema puno, dovoljno će biti da vam tegla stoji na kuhinjskom prozoru. Svakog dana u narednih 6 nedelja lagano jednom dnevno promešajte sadržaj okretanjem tegle, pri tom je ne otvarajući. 




Nakon isteka tog perioda, procedite liker kroz gazu, kako biste uklonili sve ostatke od voća i dobili bistru svetlo narandžastu tečnost.

Uživajte u finom ukusu!

No comments:

Post a Comment