![]() |
| Tigar šnite |
Količina: za 8 osoba
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
7 jaja
8 kašika brašna
9 kašika šećera
200 gr čokolade za kuvanje (udeo kakaa 55%)
1 puding od vanile
100 gr kandiranih pomorandži
2 kesice šlaga (80 gr)
500 ml mleka
1 prašak za pecivo
štapić vanile
štapić cimeta
okrugli kalup za pečenje prečnika 28 cm
Odvojite belanca i žumanca. Pošto ste belanca stavili u veću posudu, mutite ih mikserom dok ne dobijete čvrstu penu. Dodajte 7 kašika šećera i nastavite da mutite mikserom dok se šećer fino ne sjedini sa belancima. Kada ste to završili, dodajte žumanca. Nakon toga lagano drvenom varjačom umešajte brašno da bi smesa ostala penasta, prašak za pecivo i vanilu.
Podelite na dva dela i u jedan deo stavite 100 gr čokolade koju ste prethodno otopili na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. U dve duboke kese za ukrašavanje sipajte ove smese, makazama odsecite vrh i naizmenično sipajte u okrugli kalup za pečenje. Ukoliko nemate kese za ukrašavanje kolača, možete koristiti veće kese za zamrzivač. Pecite u rerni na 200 stepeni, 40 minuta. Ja pečem u rerni sa ventilatorom, pa od toga zavisi dužina pečenja.
Dok je biskvit u rerni, imate vremena da spremite fil. A to ćete uraditi tako što ćete skuvati puding u mleku sa dve kašike šećera. Dok pripremate puding prah, sa mlekom kuvajte štapić cimeta koji ćete izvaditi kad mleko počne da ključa. Pošto je puding gotov, ostavite oko 30 minuta da se prohladi. Taj će proces brže teći ako povremeno mešate.
U puding sipajte šlag prah i umutite mikserom (ovako je lakše i brže, ali možete i posebno napraviti šlag, pa ručno pomešati sa pudingom, a deo šlaga ostaviti za kasnije ukrašavanje). Zatim dodajte kandirane pomorandže.
Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz kalupa na tacnu i presecite horizontalno na pola. Na donju polovinu nanesite kremasti fil i poklopite drugom polovinom. Prelijte sa 100 gr otopljene čokolade, ukrasite po želji i vaša tortica je gotova! Sad navalite!

No comments:
Post a Comment