Jul 13, 2014

Lava kolač

Količina: za 4 osobe

Vreme pripreme: 30 minuta

Sastojci:
3 jaja
150 gr čokolade
150 gr putera + za kalupe
3 kašike brašna + za kalupe
2 kašike šećera
čili paprika
pola štapića vanile

za pečenje 4 keramička kalupa, prečnik 9 cm


Prvo otopiti puter sa čokoladom. Ja sam ovog puta koristila čokoladu za kolače sa 35% kakaa, mada je bolje ako se koristi ona sa većim udelom, jer i kolač na kraju ima intenzivniji ukus i bude tamniji. 

Razdvojiti belanca i žumanca, pa belanca čvrsto ulupati, dodati im šećer i još malo izraditi mikserom. Dodati zatim žumanca, pa spatulom za kolače lagano izmešati. Dodati u to na vrh kašičice čili papriku, vanilu i brašno, pa nastaviti lagano mešajući, kako bi smesa ostala penasta. Zatim u nju dodati istopljenu čokoladu sa puterom. Kada je smesa gotova, razliti u 4 kalupa i peći u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni, tačno 10 minuta. Kalupe prethodno namažite puterom i pospite brašnom.

Proces pečenja može biti različit i zavisiće od kalupa koji se koristi, kao i od same rerne. Ja pečem u keramičkim kalupima u rerni sa ventilatorom i iz tog razloga pečem na temperaturi koju sam navela, svega 10 minuta, ne manje i ne više, ukoliko želim da mi poslastica uspe. Ukoiliko bi se peklo duže ili na većoj temperaturi, sredina ne bi ostala tečna, u mom slučaju.
Ako pravite kolač prvi put, najlakše je odrediti da li je spreman za vađenje iz rerne ako radite test čačkalicom, tj. da jedan kolač probodete čačkalicom na sredini i kad je izvadite napolje videćete koliko je iznutra kolač pečen po tome koliko je čokolade ostalo na njoj. Dakle, ne želite da kolač prepečete, a ni da korica ne bude dovoljno pečena kako se ne bi raspao prilikom vađenja.

Kada je sve gotovo, kolač samo iz kalupa prevrnite na tanjir, ispašće bez problema ako ste prethodno kalup fino pripremili. Servirajte sa kuglom sladoleda od vanile.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment