![]() |
| Lemon meringue pita |
Vreme pripreme: 3 sata
Količina: 12 serviranja
Sastojci:
za koru:
175 gr brašna
100 gr putera, isečenog na komade
1 kašika šećera u prahu
1 žumance
za fil:
sok od 2 limuna
sok od 1 pomorandže (do 200 ml)
100 gr šećera
2 kašike gustina
rendana kora od 2 limuna
80 gr putera
3 žumanca
1 celo jaje
za meringue:
4 belanca
200 gr šećera
2 kašike gustina
Sastojke za testo izmešajte zajedno u jednoj činiji, što neće biti teško. Pošto ste to uradili, kidajte parče po parče testa i ređajte u okruglu tepsiju za pite prečnika 28 cm. Obložite celu tepsiju i poravnajte ivice. Bocnite viljuškom na nekoliko mesta, prekrijte aluminijumskom folijom i ostavite pola sata do sat u frižideru.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i tako sa folijom pecite koru 15 minuta. Najbolje je ako tepsiju do vrha napunite npr. pasuljem, zbog težine i kako se kora prilikom pečenja ne bi podizala i ispucala. Nakon 15 minuta skinute foliju i vratite u rernu još 5 minuta dok kora ne porumeni malo. Izvadite iz rerne i odložite.
Dok se vaša kora peče, možete napraviti fil. U šerpici pomešajte gustin, šećer i koru limuna. Polako sipajte sok od limuna i pomorandže, te izmešajte. Kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Vodite računa da ne ostanu grudvice. Kada smesa počne da ključa, sklonite sa ringle i dodajte puter, pa mešajte dok se sav ne otopi. Zatim dodajte žumanca i jedno celo jaje, pa vratite na ringlu, snažno mešajući nekoliko minuta. Kada ponovo počne da ključa, sklonite sa strane. Ako se desi da je fil previše kiseo za vaš ukus, dodajte još šećera, bez problema.
Za meringue, sipajte u dublju činiju belanca, koja su stajala na sobnoj temperaturi bar sat vremena. Mikserom ulupajte čvrst sneg, pa dodajte šećer, kašiku po kašiku, mešajući svo vreme. Na kraju dodajte gustin i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Sad fil koji ste maločas skuvali, uspite u tepsiju preko testa i izravnajte. Preko toga dodajte meringue. Najbolje je ako dodajete jednu po jednu kašiku i to tako što ćete prvo sipati uz ivicu, pa popunjavati sredinu, jer ako radite obrnuto, može se desiti da pena od belanaca propadne u fil. Vratite u rernu i pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Kada je sve pečeno, ostavite da se prohladi sat-dva, pa isecite i poslužite. Prijatno!

No comments:
Post a Comment