Apr 21, 2015

Gomboce

Gomboce
Vreme pripreme: 90 minuta

Količina: za 4 osobe


Sastojci:


750 gr krompira
12 šljiva
5 kašika brašna
50 gr putera
šećer

za posipanje:
1 šolja prezli
50 gr putera
2-3 kašike šećera

ostalo:
voda
so

Krompir skuvati u slanoj vodi i napraviti pire. Pustiti da se ohladi.

Napraviti zatim testo od krompira, omekšalog putera i brašna. Testo treba da bude meko, i da se ne lepi previše za zidove posude.

Otkidati komade testa, staviti očišćenu šljivu u sredini i oblikovati jednu po jednu lopticu. U šljivu možete dodati šećera po ukusu, ukoliko želite da bude slađe. Ako vam se čini da su vam šljive prevelike, možete stavljati samo po jednu polovinu.

Jednu po jednu lopticu puštati u kipuću vodu u koju ste prethodno dodali so. Kada knedle isplivaju na površinu vode, ostaviti da se kuvaju još 5-7 minuta, pa ih vaditi iz vode rešetkastom kašikom.

Kad ih izvadite iz vode, pospite ih mrvicama koje ste prethodno pripremili tako što ste na ringli u otopljen puter dodali prezle i šećer i mešali kratko na toploti kako bi se svi sastojci fino sjedinili.

Ukoliko želite, možete gomboce spremati i sa kajsijama. Prijatno!

Gomboce

No comments:

Post a Comment