Vreme: 45 minuta
Sastojci:
500 gr pilećeg belog mesa
200 gr integralnog pirinča
ulje repice za prženje
brašno
morska so
šargarepa
vlašac
1 kašika susama
Sos:
2 dl sok od ananasa
1 kašika pirinčanog sirćeta
šargarepa
limunov sok
ananas
đumbir
crvena paprika
3 kašike soja sosa
morska so
šećer
200 gr integralnog pirinča
ulje repice za prženje
brašno
morska so
šargarepa
vlašac
1 kašika susama
Sos:
2 dl sok od ananasa
1 kašika pirinčanog sirćeta
šargarepa
limunov sok
ananas
đumbir
crvena paprika
3 kašike soja sosa
morska so
šećer
Najbolje je prvo staviti pirinač da se kuva, a koji će se
poslužiti kao prilog, uz dodatak sveže šargarepe. Pirinač kuvati u slanoj vodi,
posoliti po ukusu. Ja sam na ovu količinu pirinča stavila četvrtinu kašičice
morske soli.
Piletinu iseći na kockice ili na trake, kako vam je lakše i
zatim posoliti i uvaljati u brašno. Pržiti u ulju lagano nekoliko minuta dok
lepo ne porumeni, pa ređati na papir da bi se odstranio višak masnoće. Zbog
brašna će piletina biti divno hrskava.
Da biste pripremili sos, treba u sok od ananasa izrendati malo
crvene paprike, nekoliko komada ananasa usitnjenog u blenderu, đumbir i soja
sos. Na 2 dl soka, ja bih stavila najviše pola kašičice rendanog đumbira, ali
možete i više ukoliko želite da sos dobije više ljutkast ukus. Dodati zatim
malo šećera, soli, limunovog soka, sirće (nije apsolutno neophodno koristiti
pirinčano sirće; kao alternativa može vinsko ili jabukovo) i malo sitno rendane
šargarepe. Kuvati na umerenoj vatri nekoliko minuta. Ako je potrebno zbog veće
gustine, dodati brašno i kuvati još par minuta. Zbog specifičnosti, sos u toku
kuvanja je najbolje da probate nekoliko puta, te dodajte one sastojke koji će
naglasiti određeni ukus koji više volite. Na kraju kuvanja dodajte susam,
lagano mešajući.
Prijatno!

No comments:
Post a Comment