Jul 1, 2014

Piletina sa susamom u slatko-kiselom sosu

Piletina sa susamom u slatko-kiselom sosu
Količina: Za 2 osobe

Vreme: 45 minuta

Sastojci:
500 gr pilećeg belog mesa
200 gr integralnog pirinča
ulje repice za prženje
brašno
morska so
šargarepa
vlašac
1 kašika susama


Sos:
2 dl sok od ananasa 
1 kašika pirinčanog sirćeta
šargarepa
limunov sok
ananas
đumbir
crvena paprika
3 kašike soja sosa
morska so
šećer



Najbolje je prvo staviti pirinač da se kuva, a koji će se poslužiti kao prilog, uz dodatak sveže šargarepe. Pirinač kuvati u slanoj vodi, posoliti po ukusu. Ja sam na ovu količinu pirinča stavila četvrtinu kašičice morske soli.

Piletinu iseći na kockice ili na trake, kako vam je lakše i zatim posoliti i uvaljati u brašno. Pržiti u ulju lagano nekoliko minuta dok lepo ne porumeni, pa ređati na papir da bi se odstranio višak masnoće. Zbog brašna će piletina biti divno hrskava.

Da biste pripremili sos, treba u sok od ananasa izrendati malo crvene paprike, nekoliko komada ananasa usitnjenog u blenderu, đumbir i soja sos. Na 2 dl soka, ja bih stavila najviše pola kašičice rendanog đumbira, ali možete i više ukoliko želite da sos dobije više ljutkast ukus. Dodati zatim malo šećera, soli, limunovog soka, sirće (nije apsolutno neophodno koristiti pirinčano sirće; kao alternativa može vinsko ili jabukovo) i malo sitno rendane šargarepe. Kuvati na umerenoj vatri nekoliko minuta. Ako je potrebno zbog veće gustine, dodati brašno i kuvati još par minuta. Zbog specifičnosti, sos u toku kuvanja je najbolje da probate nekoliko puta, te dodajte one sastojke koji će naglasiti određeni ukus koji više volite. Na kraju kuvanja dodajte susam, lagano mešajući.

Kada je sos gotov, dodajte piletinu i sve fino sjedinite. Servirajte sa prilogom od pirinča i šargarepe, ukrašeno sitno seckanim vlašcem.

Prijatno!

No comments:

Post a Comment