![]() |
| Pita sa jabukama |
Količina: za 8 osoba
Vreme pripreme: 60 minuta
Testo:
600 gr brašna, plus za posipanje
200 gr putera
1 prašak za pecivo
250 ml mleka
prstohvat soli
korica limuna
pola štapića vanile
Fil:
1 kg jabuka
100 gr šećera
pola štapića vanile
1 kašičica cimeta
100 gr badema
Trakice:
1 žumance
šećer u prahu
Kako biste napravili testo, najpre rastopite puter i ostavite ga da se malo ohladi. U veću posudu za mešanje se stavi brašno, puter, prašak za pecivo, prstohvat soli, mleko, polovina štapića vanile (može se samleti u kuhinjskom mlinu) i narendana korica jednog limuna.
So se stavlja u testo da bi se naglasio ukus ostalih sastojaka, a da istovremeno ukus jela ne bude slan!
Kad se umesi testo, takvo da se ne lepi za ivice posude, uvija se u kuhinjsku foliju i ostavlja u frižider da malo odstoji za vreme dok se priprema fil od jabuka.
Za fil, jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Dodajte im cimet, šećer, sok od limuna, drugu polovinu štapića vanile, bademe i sve fino izmešajte. Ja bademe pokrijem kuhinjskom krpom i izlupam čekićem za meso, tako da ostanu krupniji komadići.
Odvojte malo testa za kasniju dekoraciju, oko 150 gr. Ostalo testo kidajući parče po parče, ređajte u okrugli kalup za pečenje, po dnu kalupa i na stranicama, pa prstima lagao pritiskajte da bude svugde jednake debljine i da nema pukotina. Kada ste to uradili, napunite kalup voćnim filom.
Dekoraciju ćete napraviti tako što ćete testo koje ste odvojili razviti oklagijom i iseći na trakice, koje ćete potom staviti preko jabuka, pričvršćujući krajeve trakica za obod. Razmutite jedno žumance i premažite ih četkicom.
Pita se peče oko 30 minuta na 200 stepeni. Kada je pečena, ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Uživajte!

No comments:
Post a Comment